ניתוח אף

ניתוח אף (רינופלסטי)  הוא ניתוח שמטרתו היא אסתטית ולפעמים רפואית, על מנת לצור מראה יפה וטבעי של האף ולצור הרמוניה בפנים. מדובר באחד הניתוחים הפלסטיים הנפוצים ביותר בעולם: על פי ארגון הפלסטיקאים הבריטי (BAAPS), נכון לשנת 2019 ניתוח אף אסתטי היה אחד מחמשת הניתוחים הפלסטיים  הנפוצים בקרב גברים ונשים. ניתוח אף הוא אחד מהניתוחים הראשונים אי פעם שנעשו למטרה אסתטית, ואמנם ההיסטוריה של ניתוחי אף אסתטיים החלה כבר במאה ה19 עם פיתוח טכניקות הניתוחיות הראשונות. עם השנים הגישה האסתטית השתנתה מניתוח שתוצאתו היא אף קטנטן עם מראה מנותח ,שלרוב אינו מתאים לתוואי הפנים לניתוח, עם תוצאה של אף יפה המתאים לתוואי הפנים ובעיקר בעל מראה לא מנותח. כמובן שמטרת ניתוח אף היא אסתטית אבל לאף יש תפקיד קריטי בנשימה ועל כן תמיד ניתן לשלב ניתוח אף אסתטי יחד עם ניתוח אף רפואי, לדוגמא יישור מחיצה עקומה באף שגורמת לבעיות נשימה, או שחזור האף לאחר טראומה או פגיעה שנגרמה לו.

למי ניתוח אף מתאים? מהם שלבי התהליך? מהן השיטות השונות לניתוח אף? האם אפשר לדעת כיצד תראה התוצאה הסופית? מה כולל תהליך ההחלמה מניתוח אף? והאם ישנן חלופות לניתוח אף? במאמר זה ריכזנו עבורכם את כל המידע החשוב בנושא.

ניתוח אף

מהן הסיבות לניתוח אף?

כשאנו פוגשים אדם, אנו מביטים בפניו – בעיניים, באף ובשפתיים שלו. האף הוא אחד האיברים הבולטים בפנים שלנו, כאשר צורתו ומראהו משפיעים על נראות כל הפנים .

לכן, המטרה העיקרית של ניתוח אף פלסטי הוא שינוי מראה הפנים ויצירת הרמוניה של הפנים.

ישנן גם סיבות רפואיות לביצוע ניתוח אף, כאשר העיקריות שבהן הן תיקון המחיצה באף, על מנת לשפר את תפקוד הנשימה מהאף, ותיקון חבלה שנגרמה לאף.

כאשר הניתוח מבוצע למטרות אסתטיות, ניתן לשלב בו גם, כחלק מהניתוח, תיקון של המחיצה או תיקון טראומה שהובילה לעיוות באף.

 

על פי סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2023 ובחנה מידע מיותר ב-40,000 ניתוחי אף שבוצעו ב-33 מדינות, עולה כי 30% מניתוחי האף בוצעו למטרות אסתטיות, 11% למטרות תפקודיות, ו-59% בוצעו בשל סיבה אסתטית ותפקודית גם יחד. עוד עולה מהסקירה כי הסיבות השכיחות ביותר לניתוח היו תיקון א-סימטריה של האף, הקטנת האף וחוסר שביעות רצון ממראה קצה האף.

סקירה נוספת, שפורסמה בשנת 2023 ובחנה את נתוני ניתוחי האף שבוצעו בארה"ב, מצאה שרוב ניתוחי האף (82%) מבוצעים בקרב נשים, ורק 18% מהמנותחים הם גברים.

עם זאת, ניתוח אף הוא הניתוח הקוסמטי הפופולארי ביותר בקרב גברים.

למי מתאים ניתוח אף?

ניתוח אף מתאים לנשים ולגברים בריאים, שאינם נוטלים מדללי דם וללא מחלות רקע שאינן מאוזנות.

במקרה של מחלות רקע, חשוב להדגיש שיש לבדוק את מצב המחלה ועד כמה היא מאוזנת, וההחלטה אם ניתן לבצע את הניתוח תעשה בהתאם למצב הרפואי ולתרופות הקבועות.

מאיזה גיל ניתן לבצע ניתוח אף?

נערים ונערות שאינם מרוצים ממראה האף שלהם, שוקלים לא פעם לבצע ניתוח אף על מנת לשנות את מראהו. עם זאת, לא ניתן לבצע ניתוח אף בגיל ההתבגרות. .

חשוב להדגיש – הגיל המוקדם ביותר בו נשים יכולות לעבור ניתוח אף הוא כחמש שנים לאחר קבלת הווסת הראשונה, ובקרב גברים הגיל המינימלי לביצוע הניתוח הוא 17.5. לפני כן לא מומלץ לבצע את הניתוח, כיוון שהגוף עדיין נמצא בתהליכי גדילה, וגם מראה וגודל האף עוד עלולים להשתנות. לכן, ביצוע הניתוח טרם סיום תהליך הגדילה עלול להוביל לשינוי לא רצוי במראה האף. 

סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2023, מצאה שבין 20% – 40% מהמטופלים שעוברים ניתוח אף באירופה, הינם בטווח הגילאים של 20-25. מסקירה נוספת עולה 24% מהמטופלים שעברו ניתוחי אף בשנת 2020 היו בטווח הגילאים של 30-39.

מהו השלב הראשון בתהליך?

אם החלטתם שאתם רוצים לשנות את מראה האף שלכם, השלב הראשון הוא להבין כיצד תרצו שהאף שלכם ייראה לאחר הניתוח.

הדרך הטובה להחליט על מראה האף שרצוי עבורכם הוא בהסתכלות על אפים שונים וקבלת "כיוון" לצורת האף שאתם מעוניינים בה.

לאחר שיש לכם רעיון או כיוון, יש לקבוע פגישת ייעוץ על פלסטיקאי המומחה בניתוחי אף.

מטרת הפגישה היא בחינת האפשרות לביצוע ניתוח אף, וקבלת מידע באשר למראה האף לאחר הניתוח.

 

במפגש ישאל אותך הפלסטיקאי על מצבכם הרפואי, תבוצע בדיקה של האף, הכוללת בדיקת המחיצה, מבנה האף, איכות ועובי העור, והאם קיימת א-סימטריה באף או בנחיריים, ולאחר מכן יציג לך מספר כיוונים אפשריים לצורת האף, ויבצע תיאום ציפיות מולך באשר לצורת האף הרצויה.

לאחר מכן, יוסבר לך על התהליך הניתוח, השיטה הניתוחית המתאימה לך ותהליך ההחלמה הצפוי. בסיום המפגש הרופא יפנה אותך לביצוע בדיקות דם כלליות כולל תפקודי קרישה  וא.ק.ג. וייקבע לך מועד לניתוח.

כיצד קובעים את צורתו החדשה של האף?

במפגש הייעוץ הרופא ישאל אותך על הצורה הרצויה לאף שלכם, ויבחן האם אכן אפשר להגיע למראה הרצוי. 

ככלל, חשוב להדגיש שחלק מהמפגש כולל תיאום ציפיות באשר למראה האף הסופי לאחר הניתוח. זאת, מכיוון שמראה האף הסופי צריך להיות מותאם למבנה הפנים ולמבנה האף הקיים. כך למשל, לאדם בעל פנים רחבות לא יתאים אף צר מאוד וסולד. לצד זאת, מבנה האף הקיים יקבע לאיזו צורה ניתן לעצב את האף, כאשר חשוב להבין שלא כל אף ניתן לעיצוב לכל צורה.

לדוגמא, במידה וקיימת א-סימטריה של האף לא פעם תישאר גם לאחר הניתוח. למשל אף רחב מאוד ניתן להצר אבל עד לרמה מסוימת ולא ניתן לצור ממנו אף צר מאוד. אדם בעל עור עבה ניתן לשנות את צורת האף אך ההגעה לתוצאה הסופית תמשך זמן ארוך יותר וגם השינוי בצורת האף יהיה פחות בולט.

ישנן מרפאות בהן המטופל מצולם לפני הניתוח, ומבוצעת הדמיה ממוחשבת שמדמה את מראה האף הסופי. חשוב להדגיש שהדמיה זו אינה בהכרח מדמה את התוצאה הסופית, ולכן אינה מדויקת.

ניתוח אף

מה כולל המשך התהליך?

לאחר קביעת מועד לניתוח, הפלסטיקאי יפגוש אותך כשבוע לפני הניתוח, על מנת להעניק לך הסבר מפורט על תהליך הניתוח, משמעותו והסיבוכים האפשריים, ולוודא שתוצאות בדיקות הדם וה.א.ק.ג שביצעת תקינות ואין מניעה לבצע את הניתוח.  

חשוב – יש להוריד נזם  באף כחודש לפני הניתוח, וכן הפסיק לעשן בחודש שלפני הניתוח, כיוון שעישון פוגע בתהליך ההחלמה.

מהן השיטות הקיימות לניתוח אף?

ישנן שתי שיטות אפשריות לביצוע ניתוח אף – פתוחה וסגורה.

ניתוח אף סגור

בשיטה זו מבוצעים חתכים נסתרים באף, דרך החניכיים. היתרון בשיטה זו טמון ביכולת שהוא מעניק למנתח לבחון את הפעולות המבוצעות במהלך הניתוח בצורה מדויקת. בנוסף, הניתוח בשיטה זו מהיר יחסית, זמן ההחלמה ממנו קצר יותר והוא אינו מותיר צלקת חיצונית

רוב ניתוחי האף נעשים בשיטה זו, המתאימה בעיקר לאפים בעלי גבנון ברוחב האף, ולאפים נשריים בעלי קצה צר יתאים יותר ניתוח סגור.

ניתוח אף פתוח

בשיטה זו מבוצעים חתכים פנימיים באזור הקולומלה – העור שנמצא בין הנחיריים, ומבוצעת הפרדה של העור וגישה טובה לקצה האף, וכן ליישור ושיוף עצמות.

חסרונות השיטה: ניתוח בשיטה זו ישאיר צלקת קטנה בבסיס האף, וכן משכו וזמן ההחלמה ממנו ארוכים יותר לעומת ניתוח אף סגור. ניתוח בגישה זו מתאים לרוב לבעלי אף פחוס, כיוון ששיטה זו מאפשרת עיצוב מחדש של בסיס וקצה האף.

יום הניתוח

ביום הניתוח על המטופל/ת להיות בצום, להימנע מקרם פנים ומתוספות לריסים.

יש להגיע לניתוח עם מלווה שיוכל לסייע לכם להגיע הביתה לאחר הניתוח.

עם הגעתך למרפאה, צוות המרפאה ילווה אותך בתהליך הקבלה וההכנה לניתוח.

לאחר מכן מבוצע צילום של פני המטופל, מפגש עם הרופא למענה על שאלות, וכניסה לחדר הניתוח.

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית, הוא אינו כואב, ומשכו כשעה וחצי כאשר הוא מבוצע בשיטה הסגורה.

בסיום הניתוח מולבש גבס על האף למשך שבוע, כאשר מטרתו לקבע מחדש את עצם האף לצורה הרצויה.

תהליך ההחלמה

בימים שלאחר הניתוח תתכן נפיחות באף ובאזור הלחיים והעיניים, כאבי ראש, כאבי שיניים בייחוד אם בוצע יישור של המחיצה, שטפי דם מקומיים, ותחושה לא נעימה באזור הניתוח. אלו יחלפו לרוב בתוך 10 ימים עד שבועיים ממועד הניתוח. ניתן להיעזר במשככי כאבים לפי הצורך.

בנוסף, לאחר הניתוח תתכן הפרשה דמית מהאף, שתשתנה עם הזמן לצבע ורוד צהבהב. כמות ההפרשות צפויה להמשך כ-10 ימים, והולכת ומתמעטת עם הזמן.

תחושת גודש באף גם היא טבעית בימים שלאחר הניתוח, ולרוב היא נגרמת כתוצאה מהנפיחות המקומית בדרכי הנשימה.

כמו כן, בשלושת הימים הראשונים שלאחר הניתוח ייתכן חום של עד 38 מעלות – מדובר בתופעה נורמלית שתחלוף מאליה. יש להרבות בשתייה ולהיעזר במשככי כאבים להורדת החום.

מהן ההנחיות להתנהלות לאחר הניתוח?

שתייה ומזון

יש להקפיד על שתייה מרובה בימים שלאחר הניתוח. יש להימנע משתייה או מזונות חמים. ההעדפה היא לאכול אוכל רך, ב"ביסים" קטנים.

 ניקוי האף

בימים של חבישת הגבס יש לנקות את הנחיריים באמצעות הזלפת תרסיס מי מלח או מי ים, כ-5 פעמים ביום ובעדינות. לאחר מכן להמשיך את ניקוי האף באמצעות התרסיס למשך מספר ימים נוספים כאשר בכל פעם יש לסגור נחיר אחד ולגרוף את ההפרשות מהנחיר הפתוח, כ- 6 פעמים בכל צד.

 תנוחה ודיבור

יש לישון על הגב בלבד, ועם ראש מורם. צחוק, התרגשות ודיבור רב גורמים לנפיחות ולדימום מהאף, לכן יש להמעיט בהם בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח.

 פעילות גופנית

ב-10 הימים שלאחר הניתוח יש להימנע מפעילות מאומצת ומעבודות בית שאינן קלות.

בחודש שלאחר הניתוח אין להתכופף עם הראש למטה. לאחר 6 שבועות מיום הניתוח ניתן לחזור לפעילות גופנית. כמו כן, בשנה הראשונה יש איסור על ביצוע ספורט אתגרי ופעילות גופנית כגון אומנויות לחימה וקיקבוקסינג, כיוון שאלו עלולים לגרום לתזוזה או לטראומה של האף.

 הנחיות נוספות

  • קינוח האף – ניתן לחזור ולקנח את האף כרגיל כ-4 שבועות לאחר הניתוח.
  • התעטשות – ב-14 הימים שלאחר הורדת הגבס, בזמן התעטשות יש להחזיק את שני צדי הפה עם כף היד, על מנת למנוע התפשטות של הפה בזמן ההתעטשות.
  • לאחר הניתוח יש איסור על חבישת משקפיים למשך שישה שבועות, וכן איסור על חשיפה לשמש למשך 3 חודשים מיום הניתוח.
  • מריטת גבות אסורה ב- 6 השבועות שלאחר הניתוח

מהם סימני האזהרה שמחייבים הגעה לרופא?

אחוז הסיבוכים בניתוח אף קטן מאוד, וכולל דימום מהאף, קושי בנשימה מהאף וזיהום מקומי לאחר הניתוח.

עם זאת, ישנם מספר מצבים שהופעתם מחייבת פנייה מיידית לרופא:

  • חבלה לאף בשנה שלאחר הניתוח
  • דימום חזק מהאף שאינו פוסק לאחר קירור המקום במשך 20 דקות.
  • חום מעל 38 הנמשך מעל יומיים ומלווה בכאב

מעקב לאחר הניתוח

יש לחזור למרפאה לביקורת כשבוע לאחר הורדת הגבס מהאף, ולאחר מכן כשישה שבועות לאחר הניתוח. ייתכן שהרופא יבקש מכן להגיע לביקורות נוספות, לפי הצורך.

כיצד סוג העור שלי ישפיע על תוצאות הניתוח?

בניתוח אף מבוצע שינוי בחלק הגרמי והסחוסי של האף, ללא שינוי במעטפת העור. כך, על העור להתאים את עצמו לצורתו החדשה של האף לאחר הניתוח. כאשר למטופל עור עבה, ייתכן שהתכווצות העור לאחר הניתוח תמשך זמן רב יותר, ותהיה פחות יעילה, לעומת מטופל עם עור דק.

מתי ניתן לראות את התוצאה הסופית של הניתוח?

הנפיחות שמופיעה לאחר הניתוח הולכת ופוחתת עם הזמן, אך ייתכן שתעלם לגמרי רק מספר חודשים לאחר הניתוח.

לרוב, התוצאה הסופית של מראה האף תתקבע בתקופה שבין שנה וחצי לשנתיים לאחר הניתוח. 

מהם סיכויי ההצלחה של הניתוח?

הצלחת הניתוח היא סובייקטיבית, ונמדדת על ידי שביעות רצונו של המטופל מהתוצאה הסופית. חשוב להדגיש שבחירה בפלסטיקאי מנוסה בניתוחי אף היא משמעותית, ויכולה להיות לה השפעה על שביעות הרצון של המטופל/ת מהתוצאה הסופית.

מה ההבדל בין ניתוח אף לפיסול אף?

פיסול אף הוא בעצם שינוי מראה האף באמצעות הזרקת חומרי מילוי אל האף. הזרקת חומרי מילוי מתאימה במקרים שבהם קיים צורך לבצע שינוי מינורי במראה האף, לדוגמא כאשר רוצים להסוות גבנון קטן באף. פיסול אף לא יתאים במקרים בהם קיים צורך בשינוי משמעותי של מראה האף, וגם לא בקרב מטופלים שמעוניינים להקטין את מראה האף.
בנוסף, חשוב להדגיש שלהבדיל מניתוח אף, המבצע שינוי קבוע בצורתו של האף, פיסול אף מעניק פתרון זמני בלבד, והתוצאה אליה ניתן להגיע בעזרתו נמשכת מספר חודשים בלבד, כאשר לאחריהם יש לחזור על ההזרקה.  

לכן, אם את/ה מעוניינ/ת בשינוי מראה האף, האפשרות היעילה ביותר היא ניתוח אף.