גניקומסטיה

גניקומסטיה היא מצב של צמיחת שדיים בקרב גברים, המתבטאת בגדילה ובהתעבות של רקמת השד. ישנן מספר סיבות אפשריות להופעת גניקומסטיה. ברוב המקרים, כשהגניקומסטיה מופיעה בגילאים צעירים מדובר במצב חולף, אולם בחלק מהמקרים הגניקומסטיה תישאר ותלווה את האדם גם בבגרותו. כיום, הפתרון היעיל ביותר לגניקומסטיה שאינה חולפת, או כזו הקיימת מעל לשנתיים בקרב גברים בוגרים, היא באמצעות ניתוח להסרת רקמת השד.

מהם הגורמים האפשריים לגניקומסטיה? באילו גילאים הבעיה עלולה להופיע? כיצד מאבחנים גניקומסטיה? ומה כולל הניתוח להסרת גניקומסטיה בגברים?

במאמר זה ריכזנו עבורכם את כל המידע בנושא.

ניתוח שד

מהי גניקומסטיה?

רקמת שד מינימלית קיימת בכל הגברים, לדוגמא אחוז אחד מקרב סרטן שד הוא סרטן שד בגברים. למרות זאת, ההגדרה של גניקומסטיה היא למעשה צמיחת יתר של רקמת השד בקרב זכרים, שבאה לידי ביטוי בעודף רקמת שד באזור החזה הגברי עם מראה נשי, עם או בלי עודף עור.

באילו שלבים בחיים עלולה להופיע גניקומסטיה?

ישנם מספר שלבים בחיים בהם עלולה להופיע גניקומסטיה:

גניקומסטיה בגיל הינקות

גניקומסטיה בקרב ילודים (זכרים ונקבות גם יחד) היא שכיחה מאד, כאשר זוהי למעשה תגובה תקינה של רקמת השד להשפעה של הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון האימהיים. לרוב, גניקומסטיה זאת תעלם במהלך החודשים הראשונים לחיי התינוק.

גניקומסטיה בגיל ההתבגרות (אידיופטית)

בגילאי ההתבגרות, ישנה הפרשה מוגברת של הורמונים זכריים ונקביים. חוסר איזון בין הורמונים אלו עלול להביא להשפעה מוגברת של ההורמונים הנקביים על רקמת השד, ולהתפתחות של גניקומסטיה בקרב בני נוער.

ההערכה היא שעד 85%-50% מבני הנוער יסבלו מגניקומסטיה ברמה מסוימת במהלך גיל ההתבגרות, כאשר ברוב המקרים הגניקומסטיה תחלוף מאליה עד גיל 18.

בקרב 15% מהזכרים רקמת השד לא נעלמת עם תום גיל ההתבגרות, מסיבה שאינה ידועה (סיבה אדיופטית). גניקומסטיה אידיופטית היא הסיבה השכיחה ביותר לגניקומסטיה בקרב גברים

גניקומסטיה בגיל הבגרות (לא אדיופטית)

ישנן מספר סיבות נוספות להיווצרות גניקומסטיה בקרב גברים שרובן הפיכות, מה שמאפשר לטפל בגורם ההפיך ועל ידי כך לטפל בגניקומסטיה, לא באמצעות הליך ניתוחי.

  • תופעת לוואי של תרופות – לרוב תרופות הורמונליות, כדוגמת תרופות לטיפול בסרטן או להיפרטרופיה של בלוטת הערמונית, עלולות להוביל לרגישות יתר של רקמת השד הגברית, להיפרטרופיה של הרקמה ולהיווצרות גניקומסטיה.
  • שימוש במריחואנה או סמים אחרים – סקירת ספרות שפורסמה בשנת 2012 העלתה ששימוש בסמים עלול להוביל להתפתחות גניקומסטיה. ההשערה היא ששימוש בסמים גורם לשינויים הורמונליים, שבתורם מובילים להתפתחות גניקומסטיה.
  • גידול שפיר או ממאיר ביותרת המוח – זוהי סיבה נדירה יותר, אך אפשרית, שמובילה לייצור הורמון פרולקטין (הורמון החלב) ביתר ולצמיחת שד בגברים.
  • הפרעות בהתפתחות המינית – הפרעות נדירות כדוגמת היעדר אשכים או אשכים טמירים, גורמים לחוסר בטסטוסטרון ולייצור מוגבר של אסטרוגן, ומובילים לצמיחת יתר של השד.
  • בעיות הורמונליות – פעילות יתר של בלוטת התריס ובעיות הורמונליות אחרות עלולות גם הן להוביל לגניקומסטיה.

מהי פסאודו גניקומסטיה?

פסאודו גניקומסטיה היא תופעה שכיחה יחסית, המופיעה בקרב גברים שעברו ירידה משמעותית במשקל.

כיום אנחנו יודעים שרקמת שומן בגוף מפרישה כמויות קטנות של אסטרוגן, וכשקיים עודף משקל וכמות גדולה של רקמת שומן, ישנה הפרשה גדולה יותר של אסטרוגן, שבתורה מביאה לרגישות יתר של רקמת השד הגברית ולגדילה של השד. לרוב לא מבחינים בכך לפני הירידה במשקל, מאחר ועודף רקמת השומן ממוסך על ידי עודף השומן. ירידה דרסטית במשקל מובילה לא פעם גם להידלדלות של רקמת השומן בחזה ולצניחה של העור, הפטמה והעטרה בעקבות כך. לאחר הירידה במשקל ניתן לחוש גם ברקמת השד העודפת.

כיצד משפיעה גניקומסטיה על איכות החיים?

צמיחת שדיים בקרב גברים עלולה להוביל לפגיעה באיכות החיים של נערים וגברים.

הופעת שדיים נשיים פוגעת בתחושת הגבריות, גורמת לירידה בדימוי העצמי ובבטחון העצמי, ועלולה להוביל לתחושות מבוכה ובושה, ואף להסתרה ולהימנעות מאינטראקציה חברתית. נערים וגברים שסובלים מגניקומסטיה מעידים לא פעם על הימנעות מאירועים חברתיים, בחירה בחולצות רחבות שיטשטשו את מראה השד הנשי, הימנעות מהסרת חולצה בים או בבריכה ועוד.

לכן, אין ספק שגניקומסטיה עלולה להוביל לפגיעה באיכות החיים של הסובלים ממנה עקב דימוי הגוף הנמוך. לעתים גניקומסטיה היא הסימן הראשון שמעיד על בעיה הורמונלית או גידול מוחי, ולכן יש צורך בבירור לכל גניקומסטיה שמופיעה.

כיצד מאבחנים גניקומסטיה?

השלב הראשון באבחון גניקומסטיה הוא בפנייה לרופא משפחה/ילדים, אנדוקרינולוג או פלסטיקאי. הבירור יחל באבחון קליני, שיכלול בירור לגבי המצב הבריאותי וההיסטוריה הרפואית, האם קיימות תרופות קבועות, מחלות רקע, הרגלים כמו עישון מריחואנה, מתי הופיעה לראשונה הבעיה ועוד. לאחר מכן נמשיך לבדיקה קלינית בה הרופא יבדוק את סימני המין המשניים: שיעור, קיום אשכים, שינוי קול, ליבידו, א-סימטריה של שדיים.

ייתכן שהרופא ישלח אותך לבדיקת אולטרסאונד שדיים, על מנת לאבחן אם קיימת רקמת שד עודפת ובאיזו מידה. חשיבות בדיקת האולטרסאונד גדולה אף יותר כאשר מדובר בחזה א-סימטרי, לצורך שלילת ממאירות בשד.

במצבים מסוימים ייתכן שהרופא יפנה אותך גם בדיקה אנדוקרינולוגית, כולל בדיקה פיזית ובדיקת דם הורמונלית, על מנת לשלול בעיות בהתפתחות המינית וגידול ביותרת המוח.

האם יש חומרה שונה של גניקומטסיה?

ישנן דרגות חומרה שונות של גניקומסטיה, כאשר דרגת החומרה נקבעת לפי צורתו וגודלו של השד הגברי. סולם זה לוקח בחשבון את היחס בין עודף עור ועודף רקמת השד. שלב 1 בדרגת החומרה הוא מצב בו קיימת תפיחה של השד כתוצאה מהיפרטרופיה של רקמת השד, ללא עור עודף, והשלב החמור ביותר הוא עודף שד שמשולב עם עודף עור משמעותי, עטרה רחבה וכולל גם צניחה של הפטמה והעטרה.

מהן האפשרויות לטיפול בגניקומסטיה?

כאשר הגניקומסטיה היא תוצר של בעיות הורמונליות, גידול מוחי, תרופות או סמים, ניתן לטפל בה על ידי הפסקת נטילת התרופות או השימוש בסמים, או באמצעות איזון הבעיה ההורמונלית. הסברה המקובלת היא שברוב המקרים, כאשר מדובר בגניקומסטיה שקיימת פרק זמן של פחות משנתיים, הטיפול הנ״ל יביא להיעלמותה.

במידה וחלפו מעל שנתיים מהופעת הגניקומסטיה, רקמת השד שגדלה כבר פחות רגישה לשינויים הורמונליים ועל כן במקרים רבים טיפול השמרני והאיזון הורמונלי לא יהיו יעילים מספיק ולא יובילו להקטנת רקמת השד.

במקרים בהם גניקומסטיה אידיופטית לא חלפה לאחר גיל ההתבגרות, וכן במקרים בהם חלפו מעל שנתיים מאז הופעתה, הטיפול המוצע יהיה הליך כירורגי להסרת רקמת השד העודפת.

למי מתאים ניתוח גניקומסטיה?

הניתוח מתאים לגברים בגילאי 18 ומעלה הסובלים מגניקוסמטיה ואינם מרגישים בנוח עם מראה החזה שלהם.

הניתוח אינו מתאים במצבים הבאים:

  • גברים מעשנים – עישון פוגע ביכולת ההחלמה של הגוף מניתוחים ומעלה את הסיכון להופעת זיהומים בעקבות הניתוח ופעירת החתכים.
  • מטופלים עם מחלות רקע לא מאוזנות או תרופות מרובות.
  • מטופלים עם עודף משקל משמעותי – הניתוח לא מתאים לגברים הסובלים מהשמנת יתר, זאת מכיוון שלעודף המשקל השפעה שלילית על הסיכון לסיבוכים בניתוח, וכן על תוצאותיו.
  • מטופלים שאינם יכולים לעבור הרדמה כללית.
  • מטופלים שסובלים מגניקומסטיה למשך שנתיים או פחות.
  • גברים מתחת לגיל 18 – אנו יודעים שב- 85% מהמקרים הגניקומסטיה תחלוף לאחר גיל ההתבגרות, ולכן ההמלצה היא להמתין עד גיל 18 לפחות, לפני פנייה לתהליך של ניתוח.

ההליך הניתוחי

מטרתו של ניתוח גניקומסטיה היא להביא לחזה שטוח וגברי. את זאת אנו משיגים על ידי הסרת עודף רקמת השד ואיזון עודף העור הקיים בחזה הגברי.

ניתוח גניקומסטיה נעשה בהרדמה כללית ויכול לנוע בין שעה וחצי לשלוש שעות, בהתאם לחומרת הגניקומסטיה ולכמות העור העודף ורקמת השד שנדרש להסיר. בדרגות חומרה שונות של גניקומסטיה יבוצעו הליכים ניתוחיים שונים, בהתאם למצב הקיים ולצורך.

כאשר יש עודף עור לא משמעותי והעור עדיין אלסטי מספיק, ניתן להסיר רק את רקמת השד ולצפות שעודף העור יתכווץ ויביא לחזה שטוח וגברי.

במצבים של גניקומסטיה קלה נוכל לבצע הסרה של רקמת השד על ידי חתכים קטנים ונסתרים. ניתן לפרוק את בלוטת השד באמצעות קנולת שאיבת שומן ייעודית, או לבצע כריתה מלאה של רקמת השד על ידי חתך מוסתר קטן בעטרה עצמה. הציפייה היא שהעור יתכווץ לאחר הניתוח והחזה ישתטח.

במצבים של עודף עור בינוני, ניתן להסתפק בכריתה כישורית של העור מסביב לעטרה, כך שתיווצר צלקת המקיפה את העטרה בשילוב עם כריתה מלאה של רקמת השד.

במצבים חמורים יותר, כמו במקרים של ירידה מאסיבית במשקל, כאשר קיים עודף עור משמעותי, יש צורך להסיר את רקמת העור העודפת, כיוון שהסיכוי שתתכווץ לבד נמוך. בחלק מהמקרים יהיה גם צורך למקם מחדש את הפטמה והעטרה במקום הנכון, כאשר המטרה היא להגיע למראה חזה סימטרי ושטוח. לרוב, במקרים אלו חתכי הניתוח ייעשו לאורך בית החזה ומסביב לעטרה.

ההכנות לניתוח

לפני הניתוח, יש לוודא שבוצעו כל הבדיקות אליהן הפנה אותך הרופא. במקרים מסוימים ייתכן שיהיה צורך באישור אנדוקרינולוג שמצבך ההורמונלי תקין, ושניתן לבצע את הניתוח.

גברים מעשנים נדרשים להפסיק לעשן כחודשיים לפני ההליך. כמו כן, מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה נדרשים להפסיק לטול את התרופה כשבועיים לפני הניתוח.

החלמה וחזרה לפעילות לאחר ניתוח גניקומסטיה

המטופל ישוחרר לביתו מספר שעות לאחר התאוששות, ובהתאם לבדיקת הרופא.

בימים הראשונים לאחר הניתוח ייתכנו שטפי דם ובצקת באזור הניתוח, ירידה בתחושה של הפטמות והעור באזור הניתוח, שלרוב חולף עם הזמן.

בששת השבועות שלאחר הניתוח יש ללבוש חבישת לחץ, לאורך כל שעות היממה למעט במקלחת. זאת, על מנת לסייע בהפחתת הנפיחות באזור הניתוח ובהתכווצות יעילה של העור באזור. 

העישון בשבועות שלאחר הניתוח אסור בהחלט, ועלול לפגוע בתהליך ההחלמה.

כשבועיים מיום הניתוח אפשר לחזור לפעילות שגרתית. עם זאת, יש להימנע מפעילות גופנית ומפעילות מאומצת למשך שישה שבועות, על מנת למזער את הסיכון לדימומים או להחלמה לא מיטבית של הצלקות.

בנוסף, חשוב להימנע מחשיפת אזור הניתוח לשמש, למשך שישה חודשים.

סיבוכים אפשריים

הסיכון לסיבוכים בניתוח גניקומסטיה נמוך, ודומה לזה שקיים בכל הליך ניתוחי אחר.

הסיבוכים בניתוח גניקומסטיה נדירים, וכוללים בין היתר זיהום, דימום שמחייב הגעה לחדר ניתוח, נמק של הפטמה או העטרה.

סיבוכים מאוחרים יותר יכולים לכלול הצטלקות לא תקינה, א-סימטריה בין השדיים, עור שלא התכווץ כצפוי וצורך בתיקון נוסף.

מתי ניתן להתרשם מתוצאות הניתוח?

בחודשים הראשונים שלאחר הניתוח, ייתכן שתהיה נפיחות באזור הניתוח, שתלך ותפחת בהדרגה לאורך החודשים הבאים. תהליך ההחלמה מהניתוח הוא אינדיבידואלי ומשתנה בהתאם למגוון פרמטרים, אך ככלל, אפשר לומר בבטחון שהתוצאה הסופית תופיע עד כשנה לאחר הניתוח.

מהם אחוזי ההצלחה של ניתוח גניקומסטיה?

הצלחת הניתוח נמדדת בשביעות הרצון של המטופל מתוצאותיו.

מחקר שבחן את איכות החיים של מטופלים לאחר ניתוח גניקומסטיה ופורסם בשנת 2009, מצא שמטופלים כ-6 חודשים לאחר ניתוח גניקומסטיה, הביעו שביעות רצון גדולה מהבריאות הגופנית, התפקוד, ההיבט החברתי והבריאות הנפשית שלהם.

כמו כן, מחקר פרוספקטיבי שתוצאותיו פורסמו בשנת 2017, ביקש לבחון את מידת שביעות הרצון של מטופלים מניתוח גניקומסטיה. המחקר כלל הערכה של איכות חיים ושאלון סקר בריאות  בקרב 50 גברים שעברו הניתוח. שביעות הרצון מהחיים בקרב אותם מטופלים לאחר הניתוח הייתה גבוה משמעותית מזו שדווחה לפני הניתוח. שביעות הרצון הגבוהה של המטופלים באה לידי ביטוי במיוחד בתחום התפקוד החברתי והבריאות הנפשית.

שאלות ותשובות על ניתוח גניקומסטיה

כאשר הסיבה לגניקומסטיה אינה ידועה, אפשרות הטיפול היחידה שהוכחה כיעילה היא ניתוח.

גם כאשר הסיבה לגניקומסטיה ידועה, אך חלפו שנתיים מהופעתה, טיפול בגורם לרוב לא יוביל להיעלמות הגניקומסטיה, ולכן גם במקרה כזה יש צורך בניתוח.

פיתוח שרירי חזה לא יעיל בטיפול בגניקומסטיה קיימת, אך יכול לסייע בטשטושה, כאשר מדובר בגניקומסטיה בדרגה קלה.

כאשר מדובר בגניקומסטיה קלה, חתכי הניתוח הם קטנים ומוסתרים, בעוד שתיקון גניקומסטיה בדרגה חמורה יותר מחייב חתכים משמעותיים יותר, ולכן הצלקות שיוותר לאחר הניתוח יהיו בולטות יותר.

ככלל, ההמלצה היא לא להסיר שיער מהחזה לאחר הניתוח, כיוון שהשיער יכול לסייע בהסתרת צלקות הניתוח.  

כאשר הוא נעשה באופן נכון ועל ידי כירורג מוסמך ומנוסה, תוצאותיו של ניתוח גניקומסטיה נשמרות למשך שנים רבות. חשוב להדגיש שעלייה משמעותית במשקל עלולה להשפיע על תוצאות הניתוח. כמו כן, במקרים נדירים יכולה להופיעה גדילה מזערית מחודשת של רקמת שד, אך בכל מקרה גודל השד לא יגיע לזה שהיה לפני הניתוח.

ליעוץ ופרטים נוספים:

ניתוח שד

תיקון שד גברי

תופעה נפוצה

כמעט 50% מהגברים בגיל ההתבגרות יפתחו גניקומסטיה (שד נשי) והתופעה קשורה לשינויים הורמונליים ופחות לעודף משקל. מיעוט מהגברים יוותרו עם שד גברי גם לאחר סיום גיל ההתבגרות.

ניתוח שד

ניתוח קל יחסית

אם גם אתה אינך מרוצה ממראה החזה שלך, ניתוח קל יחסית יכול לעשות פלאים. משך הניתוח הנו כשעה וחצי בלבד, באשפוז יום וללא כאבים, עם החלמה קלה בת ימים בודדים וחזרה מהירה לשגרה.

תוצאות

הניתוח נועד לשחזר מראה של חזה גברי טבעי יותר ובעקבותיו שיפור בדימוי העצמי. סופסוף תוכל ללבוש את הטי-שירט שתמיד רצית, להוריד את החולצה בים, ולהתאמן במכון הכושר ללא חשש.

ניתוח שד

ליעוץ ופרטים נוספים:

ניתוח שד

הסיבות לתופעה

מחסור הורמונלי בטסטוסטרון או עודף בייצור אסטרוגן בעקבות משקל עודף הם הגורם העיקרי לעלייה ברקמת השד. תופעות לוואי של תרופות או חומרים מסוימים (למשל קנביס) עלולים גם הם להשפיע.

הכירו את
ד״ר נרדיני
והמרפאה

מינימום סימנים

ד״ר נרדיני מפריד את הרקמה הבלוטית מהעור מעליה ומסיר אותה דרך חתכים קטנים המוסתרים מתחת ולצד בית החזה. חתכים אלה בקושי נראים לאחר החלמה מלאה.